Var finns mitt skyddsrum?

Bild av skylt för skyddsrum

Med anledning av kriget i Ukraina har många frågor väckts, bland annat var närmaste skyddsrum ligger. Det kan kännas tryggare att vara förberedd, veta var du ska ta vägen och vad du behöver ha med dig. Vi har därför samlat nedanstående information till dig.

  • Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.
  • Det finns skyddsrum i många av VärmdöBostäders fastigheter. MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) har på sin webbsida en interaktiv karta där du kan söka efter närmaste skyddsrum.
  • Vid krig blir du uppmanad att gå till närmaste skyddsrum oavsett var du befinner dig. Dörren till skyddsrummet kommer att stå öppen så att inga nycklar behövs för att komma in. Det betyder också att alla skyddsrum är öppna för hela befolkningen, inte bara de som bor i huset.
  • Många skyddsrum i Sverige används som förråd när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När beslutet är fattat har en fastighetsägare 48 timmar på sig att ställa i ordning skyddsrummen.
  • I ett iordningställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Det finns däremot inte till exempel mat eller filtar. På MSBs hemsida finns en lista på saker som kan vara bra att ta med till skyddsrummet för att öka bekvämligheten.
  • Svenska skyddsrum är bara till för människor.
  • Alla skyddsrum ska vara tydligt uppmärkta med skylten för skyddsrum.

För mer information gällande skyddsrum rekommenderar vi att du tittar på MSB’s hemsida under Frågor och svar om skyddsrum.